Emilie Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 3-10-2012 Berichten: 2828 Dieet: Dr Frank
|
|
Gevulde bol courgette met gehakt en verse kruiden. ook low carb
4 personen, Hoofdgerecht, Frans
INGREDIENTEN:
8 bolcourgettes
500 g kalfsgehakt
3 lente-uitjes, gesnipperd
½ bosje bieslook, fijngehakt
½ bosje kervel, fijngehakt
130 g geraspte, pittige kaas [grano-pedano]
2 eetlepels olijfolie
BEREIDEN:
Was de courgettes en snijd de bovenkant eraf (ongeveer een vierde), als een soort hoedje. Hol de courgettes uit en laat een rand van ongeveer 3 millimeter over. Snijd het vruchtvlees in stukken.
Dompel de uitgeholde courgettes 3 minuten onder in een pan met kokend water, laat ze uitlekken en leg ze op de kop op een theedoek.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng het kalfsgehakt met de uien, de kruiden, het courgettevruchtvlees, twee derde van de kaas, wat olijfolie en wat zout en peper in een kom.
Vul de courgettes met dit mengsel en plaats ze in een kleine schaal, zet ze dicht tegen elkaar aan zodat ze tijdens het bakken niet omvallen. Besprenkel de courgettes met de rest van de olijfolie en bestrooi ze met de rest van de kaas. Zet vervolgens de hoedjes op de courgettes en bak ze 45 minuten in de oven.
Serveer de gevulde courgettes warm of koud, eventueel met een salade.
Tip:
Kun je geen bolcourgettes vinden? Vervang ze dan door middelgrote, lange en stevige courgettes.
Voedingswaarden per persoon: 469 Kcal., 38 Eiw., 12,7 Kh., 29 Vet.
Bron: verse oogst + Okoko
Recept datum:12 april 2011( wist dat ik het gezien had ooit )
***************************************************************************
Bolcourgette
Herkomst: Nederland,
De bol courgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm.
De bol courgette is qua vrucht hetzelfde als zijn langgerekte broer. De kleur en smaak zijn identiek alleen de vorm is anders. Door zijn bolle vorm biedt deze courgette andere mogelijkheden in de keuken dan zijn langgerekte broer. De vrucht is bijvoorbeeld ideaal om uit te hollen en te vullen.
De bol courgette wordt u aangeboden in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel.
Schoonmaken & bewaren
Courgettes kunt u het beste buiten de koelkast op een koele plaats (13 ?ºC), bijvoorbeeld in de kelder, bewaren. De courgette blijft op deze manier zeker een week goed. Verpakte courgettes zijn duidelijk langer vers te houden. Bij de bereiding kunt u de courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten of uithollen.
Voedingswaarde
Gezondheid: courgettes bevatten zeer weinig calorieën, veel mineralen en vitamines. Ze zijn ook heel licht verteerbaar.
Voedingswaarden per 100 gr
Energie 119 KJ, 28 Kcal
Eiwit 3.0 mg
IJzer 0.8 mg
Koolhydraten 5.0 mg
Natrium 1 mg
Calcium 30 mg
Vet 0.0 gr
Vezels 0.6 gr
Vitamine C 16 mg
Bereidingswijze en toepassingen
In de keuken: deze kleine bolcourgette in zijn geheel koken en met boterjus serveren. Het is iets bijzonderst om aan uw gasten te serveren. Deze courgette is ook geschikt om uit te hollen en te vullen met bijvoorbeeld gehakt. U kunt hem ook rauw in salades toepassen.
Bron: verse oogst + Okoko ******
Met de dank aan Springtime, die het toch maar wéér gevonden had voor ons allemaal!!!_________________ |
|