Wil-Sophie Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 1-3-2004 Berichten: 2929 Dieet: LOW-CARB Woonplaats: Urk
|
|
Pat?©
Benodigdheden aan materiaal een goede keukenmachine met mes
Een pat?©bak of een cakevorm
Een ovenschaal met heet water
Oven 150 graden
Ingredi?«nten:
500 gram lever (varkens, of kalfs?©?©- of runder-lever)
300 gram vetspek in blokjes gesneden of speklapjes in blokjes
250 gram gehakt
3 eieren
150 ml slagroom (ongeklopt)
2 eetlepels cognac of whisky
kruiden, wat teentjes knoflook, olijven, hazelnoten of walnoten, cayennepeper of wat sambal , peterselie of blaadjes basilicum, naar believe
1 maatschepje johannesbroodpitmeel (als je dat niet hebt, kan ook zonder)
200 gram boerenham die lange dunne plakken (aldi) of katenspek of ontbijtspek om de vorm te bekleden.
De lever om en om grijs bakken 2 minuten en dan in kleine stukjes snijden, de spekjes en de gehakt en de lever glad malen, dat is een klus,want zelfs mijn maggimix danste van het aanrecht en kon het net aan behappen je kunt het ook in delen doen, maar je gaat dan de kruiden, ik meng zelf van alles wat of anders doe je bouillonpoeder en de eieren en de room en de drank en de olijven, noten, knoflook enz. toevoegen en dan is het een gladde massa tot slot 1 maatschepje johannesbroodpitmeel erdoor. Even proeven of het pittig genoeg is.
De pat?©schaal bekleden met het spek (niet zuinig doen en de overlappingen erover heen afdekken dan in de ovenschaal met heet water au Bain Marie laten garen ongeveer anderhalf ? twee uur, met een sat?©prikker kijken of hij gaar is, die moet er droog uitkomen.
Dan minsten 24 uur laten koelen als je niet versiert met gelatine dan het vocht erop laten zitten dat zakt en stolt en anders kun je een gelatinemengsel maken van 4 dl bouillon en een zakje gelatinepoeder beetje sherry en azijn erdoor laten afkoelen en wachten tot het een beetje lobbig wordt intussen de plakjes spek terug slaan en versieren met wat blaadjes laurier en jeneverbessen en reepjes rode paprika of olijven en dan de lobbige gelatine erover schenken, in dit geval moet je het vocht er wel afschenken. Het laatste heb ik nog niet gedaan want hij staat nu in de oven mocht het niets zijn dan meld ik dat wel even. Het is een flinke pat?© van ruim een kilo, en wel een week minstens houdbaar in de koeling en anders kun je hem prima invriezen. Ik hoop dat het duidelijk is! Fijne feestdagen en succes!
Mixer
5 december 2004 |
|