love- to-cook Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 10-4-2014 Berichten: 11682 Dieet: Gezond eten
|
|
Spaanse garnalen in verse tomatensaus (tapas).
Een heerlijk hapje!
Ingrediënten: voor 4 personen:
3 San Mazzo tomaten;
1 ui;
1 teentje knoflook;
1 rode peper;
3 eetl. olijfolie;
250 g gepelde grote garnalen;
100 ml witte wijn;
1 citroen;
zout en versgemalen peper naar smaak.
Snijd de tomaten in blokjes.
Pel de ui en snipper deze fijn. Pers het teentje knoflook uit.
Verwijder het zaad uit de peper en hak deze fijn.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook, rode peper en suiker ca. 5 minuten. Voeg de garnalen toe en bak deze kort mee.
Verwarm de tomatenblokjes en witte wijn met garnalen mee. Laat de saus op hoog vuur inkoken. Snijd intussen de citroen in 4 partjes. Breng de tomatensaus op smaak met wat zout en peper.
Verdeel de garnalen met tomatensaus over 4 kleine bordjes, garneer deze met partjes citroen en serveer evt. er stokbrood bij.
Eet smakelijk.
Info:
San Mazzo tomaat:
De San Mazzo is een langwerpige tomaat uit Italië met een mooie donkerrode kleur. De vrucht is vlezig en sappig, heeft een dunne schil, weinig pitjes en een volle smaak. Deze echte Italiaanse tomaat is ideaal voor sauzen bijvoorbeeld voor verse pastasaus of heerlijk als gepelde en gedroogde tomaat. Op de originele Italiaanse pizza horen gepelde en gehakte San Mazzo tomaten of puree van deze heerlijke vruchten. Ook is de vrucht geschikt om te grillen. Tomaten uit Nederland zijn van januari tot november volop verkrijgbaar.
Voedingswaarden:
De tomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. In het lichaam wordt bètacaroteen ook omgezet in vitamine A wat goed is voor het gezichtsvermogen en de weerstand. Ook bevat de tomaat veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Daarnaast bevat de tomaat kalium dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde bloeddruk. En net als veel vruchtgroenten bevat de tomaat ook veel vocht en is het een goede dorstlesser.
Kwaliteit:
Tomaten horen stevig, fris, glanzend en rood van kleur te zijn. Controleer de kwaliteit door te kijken.
Bewaren en houdbaarheid:
Bewaar tomaten beslist niet in de koelkast, want dan verliezen ze hun lekkere aroma. Bewaar ze ook niet in de buurt van komkommers of aubergines. Eet tomaten bij kamertemperatuur. De smaak komt dan het beste tot zijn recht.
Schoonmaken:
Tomaten wassen en het kroontje verwijderen. Tomaat ontvellen: Dompel de tomaat 10 seconden in kokend water. Laat hem afkoelen, trek met een scherp mes de velletjes eraf.
Smaak en toepassingen:
De vrucht is vlezig en sappig, heeft een dunne schil, weinig pitjes en een volle smaak. Deze echte Italiaanse tomaat is ideaal voor sauzen bijvoorbeeld voor verse pastasaus of heerlijk als gepelde en gedroogde tomaat. Op de originele Italiaanse pizza horen gepelde en gehakte San Mazzo tomaten of puree van deze heerlijke vruchten. Ook geschikt om te grillen.
Achtergrond informatie:
De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers. In de Zuid-Europese keukens werd de tomaat al snel veel gebruikt, pas in de 19e eeuw werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland.
De San Mazzo is zeer geschikt voor verse pastasauzen of heerlijk als gepelde en gedroogde tomaat.
Voedingswaarden tomaat algemeen per 100 gr:
Energie: 11 kcal;
Eiwit: 0.9 gr;
IJzer: 0.3 mg;
Koolhydraten: 1.9 gr;
Natrium: 10 mg;
Calcium: 10 mg;
Vet: 0.0 gr;
Vezels: 1.3 gr;
Vitamine C: 15 mg.
Bron: http://www.verseoogst.nl/ |
|