love- to-cook Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 10-4-2014 Berichten: 11682 Dieet: Gezond eten
|
|
Aubergines en feta uit de oven op Turkse wijze. Imam Bayildi.
Hoofdgerecht voor 2 à 4 personen:
Ingrediënten aubergines:
2 aubergines;
zeezout;
olijfolie;
100 gram feta.
Ingrediënten knoflookpasta:
1 eetlepel olijfolie;
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes;
3 theelepels gemalen koriander;
1½ theelepeltje zeezout.
Ingrediënten pittige tomatensaus:
4 eetlepels olijfolie;
1 grote ui, fijn gesnipperd;
3 theelepels paprikapoeder;
1 theelepel cayenne peper;
4 trostomaten, ontveld, zonder pitjes en in kleine stukjes;
2 eetlepels fijn gehakte peterselie;
2 theelepels fijn gehakte dragon;
rasp van ½ citroen + sap van ½ citroen;
scheutje water;
peper en zout.
Extra:
vijzel,
oven,
brede ovenschaal.
Bereiding:
Halveer de aubergines in de lengte en kerf met een punt van een scherp mes het vruchtvlees in. Bestrooi de snijkant met zout, druk beiden helften weer op elkaar en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. (160°C. hete lucht). Spoel na 30 minuten de aubergines af en besprenkel ze van binnen en buiten met olijfolie. Leg in een braadslee en zet 10 minuten in de oven.
Maak vervolgens de knoflookpasta: Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de knoflook een paar minuten totdat ze begint te kleuren. Wrijf in een vijzel de knoflook, de olie, zout en koriander tot een dikke pasta. Haal hierna de aubergines uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen.
Verhit voor de tomatensaus de uien in een koeken- of hapjespan. Roer het paprikapoeder en de cayenne peper er doorheen, en bak alles 2 à 3 minuten. Voeg de tomaten toe met het citroenrasp, citroensap, peterselie en dragon. Voeg evt. een scheutje water toe, en breng op smaak met peper en zout. Blijf zachtjes doorroeren tot het een dikke saus vormt. (dit zijn stappen die je gerust een dag van tevoren al kunt voorbereiden).
Verwarm voor het serveren van de Imam Bayildi de oven op
180°C./160°C. hete lucht. Leg de aubergines in een grote ovenschaal, en snijd desnoods een plakje van de bolling af, zodat de onderkant recht komt te liggen (en niet omrolt). Bestrijk de aubergine met de knoflookpasta en druk dit in het vruchtvlees en tussen de inkepingen. Smeer er een volle lepel tomatensaus overheen en verkruimel hier vervolgens de feta kaas overheen. Besprenkel heel licht met olie en zet de aubergines 10 à 15 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten.
Eet smakelijk.
Bron: http://bettyskitchen.nl/ |
|