Auteur |
Bericht |
NinaM Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 18-3-2014 Berichten: 8057 Dieet: Low carb
|
|
Enkele weken geleden ontstond het idee, om ter ere van Gehaktballetje's bijna gehalveerde streefgewicht een balletjesboek te beginnen. Een soort receptenboekje op de Weegclub voor allerhande balletjesrecepten.
Onder low carbers worden af en toe al balletjesrecepten uitgewisseld; iedereen maakt ze anders en qua ingrediënten en recepten valt eindeloos te variëren.
Dus ken je een overheerlijk balletjesrecept of heb je onlangs iets bereid wat wel verdacht veel op een balletje leek? Plaats het recept dan hier; ter ere van Het Grote Balletjes Boek!
Vegetarisch, vis, kaas, kipgehakt, rundergehakt, half-om-half, koud of warm.. alles mag. Zolang het maar een balletje is.
Laatst aangepast door NinaM op di 10 jun 2014 15:45, in totaal 2 keer bewerkt |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 15:18 |
|
|
|
|
Mirandalet Super Weegclubfan
Geregistreerd op: 17-4-2009 Berichten: 1100 Dieet: Lowcarb (shakes)
|
|
leuk ben benieuwd |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 15:26 |
|
|
GBA Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 10-11-2013 Berichten: 5318 Dieet: Low Carb
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 15:31 |
|
|
Mirandalet Super Weegclubfan
Geregistreerd op: 17-4-2009 Berichten: 1100 Dieet: Lowcarb (shakes)
|
|
nou jij hebt je naam in ieder geval al mee |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 15:33 |
|
|
|
|
NinaM Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 18-3-2014 Berichten: 8057 Dieet: Low carb
|
|
Kalkoengehaktballetjes met kerriejus
Ingrediënten
4 takjes verse peterselie
50 g rauwe ham
lepeltje gemalen gember of djahé (gemberwortel)
500 g kalkoengehakt
zout en peper
Lepeltje kokosolie
1/2 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel room of kokosmelk
Bereiding:
Peterselie fijn knippen. Ham in reepjes snijden. Peterselie, ham en gemalen gember door kalkoengehakt mengen. Met zout en peper op smaak brengen. Van gehakt ca. 20 kleine balletjes vormen. In koekenpan kokosolie verhitten en balletjes in ca. 10 minuten rondom bruin en gaar bakken. Balletjes uit pan scheppen en warmhouden. Kerriepoeder, room / kokosmelk en 1 dl water door bakvet roeren. Geheel aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren. Serveren met broccoliroosjes of andere warme groente. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 16:04 |
|
|
GBA Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 10-11-2013 Berichten: 5318 Dieet: Low Carb
|
|
Kipballetjes met Prei en Seroendeng
Voor de Seroendeng:
een halve ui heeeel klein gesnipperd
knoflookpoeder
kerrie (als je wilt)
beetje neutraal smakende olie (zonnebloem)
snufje korianderzaadpoeder (ketoembar)
snufje gemalen galanga (laos)
zakje gemalen kokos
Bak omscheppend bruin. Laat afkoelen
Voor de balletjes:
500 gr kipgehakt
3 gesnipperde uitjes
1 prei gesnipperd
P&Z
knof
beetje sambal Oelek
Bereiden:
Bak de zeer fijne ui met prei mooi gaar
Meng het gehakt met de kruiden en de gebakken prei en ui
voeg een goede hoeveelheid seroendeng naar smaak toe in het gehaktmengsel (kun je ook weglaten).
Bak in kleine balletjes.
Rol na het bakken de balletjes door de Seroendeng |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 16:21 |
|
|
zaadje Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 5-1-2013 Berichten: 8556 Dieet: G.O.K (Yvonne Lemmers)
|
|
Wild zwijnsgehakt voor bij de borrel
Wild, Hapje, 6 personen, Voorbereidingstijd 10 minuten, Bereidingstijd 45 minuten.
Ingrediënten
1 kilo wild zwijn gehakt
1 ei
1 gesnipperde ui
4 eetl basilicumkruiden
2 el vers gemalen peper
eventueel paneermeel
Bereiden
Vlees met de ingredienten mengen en balletjes rollen.
Tip:
Voeg zoveel mogelijk kruiden en anders toe, wat je lekker lijkt.
Braden, ongeveer 45 minuten op zacht vuur. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 17:17 |
|
|
|
|
GBA Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 10-11-2013 Berichten: 5318 Dieet: Low Carb
|
|
Gehaktballetjes met Basilicum-Mozzarella -
Nodig:
500 gr gehakt (rund, kip of half-om-half, wat jij wilt)
tomatenpuree
bosje basilicum
p&z
knoflook, geperste teentjes
eitje
kleine Mozarellaballetjes
Bereiding:
Mix het gehakt met tomatenpuree (niet het hele blikje) en de kruiden (behalve de basilicum).
Voeg het ei toe en kneed.
Hak de basilicum heeeeeeel fijn.
Maak balletjes en sla ze plat
Besprenkel de balletjes met ruim basislicum-strooi
Leg in het midden van elk plat gehaktrondje een balletje Mozarella en vouw het platte vleesmensel eromheen en sluit het zodat de Mozarella met de basilicum eromheen in het centrum van het balletje zitten
Bak in een koeken/hapjes- pan |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 19:06 |
|
|
GBA Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 10-11-2013 Berichten: 5318 Dieet: Low Carb
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 19:18 |
|
|
NinaM Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 18-3-2014 Berichten: 8057 Dieet: Low carb
|
|
Indische gehaktballetjes & Indische eitjes
Nodig:
- rundergehakt
- sambal
- 4 trostomaten
- 1 rood uitje
- djahé
- sereh
- ketoembar
- kerrie
- zout naar smaak
- 2 dl water
- 2 dl kokosmelk
- kokosolie
- 4 - 6 gekookte eieren
Kruid het gehakt op bord met djahé, ketoembar, kerrie, sereh, lepel(tje) sambal en evt. zout. Goed door elkaar kneden en middelgrote balletjes van maken.
Eitjes koken in apart pannetje totdat ze hard zijn. Daarna koud water erbij om ze af te laten koelen.
Rood uitje alvast ontvellen en in kleine stukjes snijden. 4 Trostomaten wassen en halveren.
Lepeltje kokosolie laten smelten in wok (hoge temperatuur) en gehaktballetjes dichtschroeien. Paar keer pan schudden totdat alle gehaktballetjes rondom bruin zijn. Vuur iets lager zetten
Toevoegen: gesnipperd rood uitje en halve tomaten; meebakken en lekker paar min. laten sudderen.
Afblussen met kopje water (2dl) en half bouillonblokje toevoegen. Zo gauw deze is opgelost 2 dl kokosmelk toevoegen en op laag vuur alles laten stoven. De milde kokossmaak trekt dan heerlijk in de scherpe balletjes en de saus wordt dan iets dikker.
Gehaktballetjes in schaaltje of borden leggen. Heerlijk met wat saus, augurk in plakjes, klein handje pinda's en salade
De gepelde eitjes leg je in de overgebleven saus en laat je samen verder afkoelen. Daarna een nachtje in de koelkast zetten.
De volgende dag hebben de eitjes een rode kleur en is de smaak van de saus in het eiwit getrokken. Je kunt ze met saus en al opnieuw even opwarmen, maar koud ook zijn ze ook erg smakelijk. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 10 jun 2014 19:19 |
|
|
|
|