Dolmathakia me kima (Gevulde wijnbladeren met gehakt)
Dit is een groot recept.
Je bent hier dus wel even zoet mee maar en het resultaat is het waard.
Ingredi?«nten:
1 potje of 30 verse wijnbladeren
6 kleine fijngehakte uien
1 kilo kalfsgehakt (of gemengd gehakt)
125 gram feta (bv deense fetablokjes van de AH)
1 eetlepel fijngestampte muntblaadjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
een snufje kaneel
zout en peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie
bouillon van maggiblokjes
sap van 1 citroen
Werkwijze:
Vouw de wijnbladeren voorzichtig open en spoel ze af onder koud stromend water.
Meng uien, gehakt, feta (verkruimeld), munt, peterselie, kaneel, zout, peper en olijfolie door elkaar.
Vorm van 1 eetlepel van het mengsel een ovaal balletje, leg het op een druivenblad en rol het op.
Methode van vullen:
Leg de bladeren met de nerven naar beneden.
Leg de vulling onder het midden van het blad.
Vouw de twee zijpunten naar elkaar toe.
Rol de dolma van onderaf stevig op.
Maak als het vulsel op is van de overgebleven bladeren een laag onder in een casserole die net groot genoeg is om alle gevulde bladeren te bevatten.
Leg de gevulde bladeren en de losse laag om laag tot de casserole is gevuld.
Giet er zoveel bouillon over dat de bladeren net onder staan en besprenkel ze met citroensap.
Verzwaar de massa met een bord en doe een deksel op de
casserole.
Breng het aan de kook op matig vuur, laat het daarna op een laag pitje ongeveer 1 uur zacht sudderen.
Laat de bladeren afkoelen in de bouillon, giet het af en dien het gerecht lauw of koud op.
Echt het is het werk dubbel en dwars waard!!
Een echt smullierecept!! _________________ It's in the valleys I grow
|