Auteur |
Bericht |
Sharonne Mega Weegclubfan
Geregistreerd op: 9-2-2004 Berichten: 904 Dieet: Atkins Woonplaats: Rotterdam
|
|
Benodigdheden:
1/4 liter rebung in reepjes (bamboescheuten)
200 gram diepvriesbonen
halve bloemkool
1 komkommer
1 stronk broccoli
1 potje kleine zilveruitjes (of 'amsterdamse') uh blijft een naar woord als Feyenoord fan!)
1 theelepel kunir (is de wortelstok van de kurkumaplant, heeft een sterk geel werkende kleur) volgens mij ook Koenjit genoemd, in poedervorm verkrijgbaar.
8 tot 10 kemirinoten (kemiri is een soort noot, die wat betreft smaak wel wat weg heeft van amandelen)
1 grote ui
8 teentjes knoflook
2 thl. djintan (djinthan of komijn wordt gemaakt van karwijzaadjes, poedervorm)
2 plakjes djaheDjahe of gember is een wortelstok met een bruine schil en geel vruchtvlees
1 thl terasi(terasi is een gegiste garnalenpasta, bruin van kleur met een doordringende geur
8 eetlepels azijn
2 schijfjes laos (ook een soort wortel , verkrijbaar als poeder of wortel)
2 daun salam daun salam is een bladsoort, lijkt op laurier
1 stengel sereh sereh of citroengras is een plant met lange smalle scheuten
100 gram geraspte kokos of santen
4 eetlepels aromat of bouillon blokjes
lekkere scheut zoetstof
3 eetlepels olie
Alle niet bekende ingredienten zijn in elke Toko verkrijgbaar!
Je kan natuurlijk varieren met alle groentensoorten!
Werkwijze:
Bloemkoolroosjes snijden.
Komkommer schillen, in stukken van ongeveer 3 cm. snijden en in smalle reepjes snijden.
Kunir, Kemirinoten, fijn gesneden ui, knoflook, djintan, djahe, en terasi in tjobe (of keukenmachine) fijn malen.
De gemalen kruiden met daun salam en in de knoop gelegde sereh fruiten in wat olie.
De harde groenten hier aan toevoegen zoals de boontjes , broccoli, bloemkool. Wanneer de groenten half gaar zijn derest van de groenten hieraan toevoegen.
Pers 1 1/2 dl santan van de kokos of los de geperste in warm water op!
Voeg de santan toe de azijn, zoetstof en bouillontabletten en evt extra zout, zodat de atjar een zoet zure smaak krijgt, en laat het gerecht gaar worden.
De atjar is lekkerder om het de volgende dag te eten dit kan zowel warm als koud. Lekker bij wat stoofvlees en munghbonenmie!
Het gerecht kan bewaard worden in een pot in de koelkast of vriezer!
Eetsmakelijk! _________________ It's in the valleys I grow
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:06 |
|
|
|
|
Jose Super Weegclubfan
Geregistreerd op: 3-2-2004 Berichten: 1390 Dieet: Cambridge Dieet Woonplaats: Geleen
|
|
Dit ga ik komend weekend maken voor de hele familie, een flinke pan bami erbij en dan smullen maar. Zelf doe ik het nog even met mijn shakes, maar ik weet nu al dat dit straks een van mijn favoriete gerechten gaat worden. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:14 |
|
|
Sharonne Mega Weegclubfan
Geregistreerd op: 9-2-2004 Berichten: 904 Dieet: Atkins Woonplaats: Rotterdam
|
|
Lief...........
Echt een compliment! Dank je! _________________ It's in the valleys I grow
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:22 |
|
|
Sharonne Mega Weegclubfan
Geregistreerd op: 9-2-2004 Berichten: 904 Dieet: Atkins Woonplaats: Rotterdam
|
|
Ik heb een prachtig boek met allemaal molukse recepten, dus als ik tijd heb zal ik een paar recepten omzetten zodat ze atkinsproof zijn! _________________ It's in the valleys I grow
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:23 |
|
|
|
|
Jose Super Weegclubfan
Geregistreerd op: 3-2-2004 Berichten: 1390 Dieet: Cambridge Dieet Woonplaats: Geleen
|
|
Dat zou geweldig zijn, want deze recepten smaken toch veel beter dan de gerechten die je bij de Chinees haalt. Dat is allemaal hetzelfde van smaak. Ik kook wel regelmatig Indisch, en dat is ook veel lekkerder dan kant en klaar afhaalmaaltijden.
En daar sta ik graag wat langer voor in de keuken, alhoewel dit gerecht minder arbeidsintensief lijkt te zijn.
Ik denk dat dit nog geschikt is om op zomerkamp te maken, met nasi erbij, wat seroendeng en een gebakken eitje. Heb ik alweer een apart menuutje voor de scouts. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:27 |
|
|
Sharonne Mega Weegclubfan
Geregistreerd op: 9-2-2004 Berichten: 904 Dieet: Atkins Woonplaats: Rotterdam
|
|
ja klopt, het lijkt een ingewikkeld recept maar als je eenmaal alle ingredienten die je voor een indische keuken in huis hebt, is het een heel makkelijk recept!
Lijkt me een lekker plan voor de scouting! :wink: _________________ It's in the valleys I grow
|
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:45 |
|
|
omafia Gast
|
|
Lekker hoor, kunnen we fijn zelf maken. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 19 apr 2005 16:52 |
|
|
|
|
Jos Vaste Weegclubfan
Geregistreerd op: 13-9-2004 Berichten: 121 Dieet: Atkins Woonplaats: lelystad *Dieet Atkins*
|
|
Hoi Caramella
heerlijk om dit recept te lezen. Mijn moeder was een Molukse en dan lees je de kruiden en dan ben ik weer een beetje thuis.
Zelf ben ik niet zo koker en maar als ik dit zo zie ga ik het vast ook een keer maken.
Ik weet ook nog een recept van mijn moeder weet alleen niet hoe het heet het moet iets zijn met vruchten en een hele hete saus. een bruine saus!!
Staat er ook iets in van tahoe en tauge, sajoer .... zoiets vond ik vroeger niet zo lekker maar nu lijkt het me heerlijk.
Hoop dat je de tijd kunt vinden om weer een gerecht op te schrijven, lijkt mee fantastisch
jos |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: zo 24 apr 2005 20:25 |
|
|
Goldwingstar Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 19-2-2004 Berichten: 10298 Dieet: Gezond eten (GLUTENVRIJ) Woonplaats: Brabant
|
|
Jos schreef: | Hoi Caramella
heerlijk om dit recept te lezen. Mijn moeder was een Molukse en dan lees je de kruiden en dan ben ik weer een beetje thuis.
Zelf ben ik niet zo koker en maar als ik dit zo zie ga ik het vast ook een keer maken.
Ik weet ook nog een recept van mijn moeder weet alleen niet hoe het heet het moet iets zijn met vruchten en een hele hete saus. een bruine saus!!
Staat er ook iets in van tahoe en tauge, sajoer .... zoiets vond ik vroeger niet zo lekker maar nu lijkt het me heerlijk.
Hoop dat je de tijd kunt vinden om weer een gerecht op te schrijven, lijkt mee fantastisch
jos |
Is dat soms roedjak
hete goela djawa saus met zure mango of zure appel of djamboe
Dat krijg ik van Hans door, hij is op Java geboren in Bandoeg later naar Jakarta verhuist. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: ma 25 apr 2005 22:56 |
|
|
Wil-Sophie Weegclubfan voor het leven
Geregistreerd op: 1-3-2004 Berichten: 2929 Dieet: LOW-CARB Woonplaats: Urk
|
|
Goela djawa is toch van die plakken palmsuiker of ben ik in de war.
Ik heb het over hetzelfde boek ergens anders, is niet te koop is van een oude dame uit Assen en dat is door iemand verzameld en ingebonden.
Niet moeilijk en heel lekker.
Ik heb nog een boek van Jay gekregen met chinese gerechten ook door een leerling gemaakt als project en ingebonden, maar alles opgeslagen, dus Sharon, je zult vast veel van die recepten kun beatkinsen, die pindasaus kan toch ook wel met wat aanpassing. Geroosterde uitjes zijn geloof ik nog wel boosdoeners.
In dat boek staat ook een woordenlijst met vervangers en betekenissen. |
|
Naar boven |
|
Geplaatst: di 26 apr 2005 8:40 |
|
|
|
|