Onderwerp menu

Forum: Lowcarb Recepten
Subforum: Dr. Cohen recepten
Onderwerp: vorige :: volgende

Filter Onderwerp

Berichten van afgelopen:

 

Volgorde:

 

Wat mag ik hier?

Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

*Als je inlogd mag je meer.



SPELT recepten boekje

Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote
Deze recepten zijn niet geschikt om tijdens het Basis-dieet van Cohen te gebruiken.
Wel voor na de HV is het aan te raden om in plaats van tarwe, spelt te gebruiken als graansoort.



Zoute speltstengels

Voor het deeg:

250 gram speltbloem, type 405 of 630
2 afgestreken theelepels bakpoeder
10 gram zout
Iets minder dan 1 dl. melk
100 gram KOUDE (room)boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180)

Doe alle ingrediënten in een kom, de boter in kleine klontjes bovenop. Snijd nu met twee koude messen de ingrediënten door elkaar (misschien kent u deze methode van het appeltaartdeeg; bedoeld om te zorgen dat het deeg niet warm wordt door onze handen). Als de boter verdeeld is in hele kleine bolletjes tussen het meel, kneed dan snel met de handen het deeg tot een gladde bal.

Leg het deeg nu 10 minuten te rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit, snijd er repen van en maak hier met de vingers dunne rolletjes van. Leg deze op een bakblik (eventueel bekleed met bakpapier; invetten van de bakplaat hoeft met dit deeg niet).

Eventueel kunt u de deegrolletjes bestrijken met losgeklopt ei en dan bestrooien met kruiden naar smaak. Wij hebben in dit geval enkele stangen bestrooid met komijn, enkele met maanzaad en enkele met grove zoutkorrels (in het laatste geval is het aan te raden minder of geen zout in het deeg te gebruiken, anders wordt het wel erg zout allemaal).

Bak in het midden van de oven de knabbelstangen in 20-25 minuten goudbruin.

Laat de stangen afkoelen op een rooster.

Recept voor tortillaschelpen van speltbloem




Benodigdheden:


2 koppen speltmeel (type 630 of 1050) of 1½ kop speltmeel en ½ kop maïsmeel
1 koffielepel zout
¼ kop boter
½ kop lauwwarm (bron)water

Werkwijze:

Vermeng meel en zout. Voeg de boter toe en maak er een kruimelig deeg van. Voeg het water pas toe als de kruimeltjes fijn zijn. Kneed dan zorgvuldig tot een zacht deeg ontstaat en er zich blaasjes gaan vormen.

Verdeel het deeg in 10-12 kleine bolletjes en rol deze zo dun mogelijk uit op een bebloemd werkblad.

Bak ze dan één voor een in een hete, niet ingevette koekenpan gedurende 30-60 seconden totdat ze lichtbruin kleuren. Draai dan om en bak de andere kant.

Serveer deze schelpen warm of koud of vries ze in voor later.

U kunt deze schelpen met ieder gewenst beleg eten. U kunt ze vullen met uw zelfgemaakte kipgoulash, of u strooit er gemalen kaas en een gesnipperd bosuitje op en legt er nog een tortillaschelp bovenop en stopt het geheel nog even in de oven.

Ook kunt u deze schelpen eten bij een echte Mexicaanse maaltijd; gevuld met gebakken kip en paprika en als extra wat sour cream en guacamole (avocadomousse) erbij.

Natuurlijk kunt u deze schelpen ook gebruiken om uw eigen creatieve wraps van te maken.

Tortillarecept: vegetarische wrap met kaas en groenten

Benodigdheden

1/2 el zonnebloem of olijfolie
1 rode ui, in ringen
2 rode paprika??s, in repen
250 g champignons, in plakjes
4 wraptortilla??s (zie recept hierboven)
150 g belegen kaas geraspt
Wrap van spelttortilla's met kaas en groenten

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de ui met de paprika al omscheppend 5 minuten.

Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten op een hoog vuur mee. Bestrooi het mengsel met peper en zout en neem de pan van het vuur.

Verdeel het mengsel over de tortilla??s en strooi de kaas erover. Rol de tortilla??s op en verpak ze stuk voor stuk in aluminiumfolie. Leg de tortilla??s 5 minuten op het rooster van de barbecue (of in de grill/oven) en serveer direct. Lekker met een salade van jonge bladsla, tomaat en komkommer.

U kunt met de groentevulling natuurlijk naar eigen smaak variëren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:13    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Speltpizza
Naar origineel Italiaans recept, om zelf naar smaak mee te variëren

Voor 4 platte (Italiaanse dunne bodem) of 2 dikke pizza??s hebt u nodig:

25 g verse gist
2 dl. lauw water
500 g speltbloem type 630
3 el. Zonnebloem of olijfolie
1 tl. Zout
0,5 tl. Suiker

Werkwijze:

Los de gist op in het lauwwarme water. Maak een berg van de bloem (op het aanrechtblad of in een kom) en maak er een kuiltje in. Giet in het kuiltje de olie, het zout en de suiker bij elkaar. Voeg beetje bij beetje het water-gistmengsel bij de bloem en kneed steeds goed door totdat u een zijdeglad deeg bereikt.

Doe het deeg in een kom en de stuif het met wat speltmeel. Lat het afgedekt met een droge doek in 1 uur rijzen tot het dubbele volume (op een warme plaats gaat dit het beste).

Sla het deeg door en verdeel het in 2 of 4 stukken. Kneed elk stuk nog even en maak er dan een bal van. Laat deze ballen op een plaat of bord nog 15 minuten afgedekt rijzen.

Plet voor één bodem één deegbal met de deegroller of met de hand en rol/trek deze uit totdat u een grote pizzabodem hebt. De randen moeten iets dikker zijn dan de rest van de bodem.

Bestrooi nu een bakplaat met bloem en leg de lap deeg er op. Besmeer de bodem met tomatenpulp (vers of uit pak/blik) en ga daarna de pizza naar eigen smaak beleggen (ham, paprika, uien, tonijn, olijven, ansjovis, salami, dunne plakken courgette, artisjok, ananas, etc). Eindig altijd met een laagje geraspte mozarellakaas.

De pizza op de foto is er een met dikke bodem, deze is natuurlijk veel zwaarder (vult sneller uw maag) dan een pizza met dunne bodem (wij hebben beide geprobeerd, en beide zijn goed te maken en te eten!).

Bak de pizza in een op 220°C voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten gaar totdat de korst stevig is en een mooi kleurtje heeft gekregen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:15    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Appeltaart van speltmeel met amandelsnippers en hazelnoten

Ingrediënten voor één taart (ca. 8 grote punten):

300 gram speltbloem type 405 of 630
125 gram witte basterdsuiker of rietsuiker (of tagatesse 65 gram)
1 mespunt zout
175 gram boter, in kleine klontjes
1 klein ei
750 gram stevige appels (Goudreinetten)
0,5 eetlepel citroensap
60 gram rietsuiker
1 theelepel kaneel (of meer naar smaak)
een handvol hele hazelnoten (zonder schil)
een handvol amandelsnippers

Voorbereiding:
1. Bestrijk de binnenkant van de springvorm met een klontje boter en/of bekleed de vorm met bakpapier. Zeef het speltmeel met de basterd/rietsuiker en het zout boven een kom. Voeg de boter toe en wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot het geheel een kruimelig mengsel is (kan ook met 2 messen snijden). Voeg het ei toe en kneed alles met koele handen snel tot een deegbal.

2. Neem voor een klassiek ruitje over de appeltaart 1/3 deel van het deeg af. Pak dit stukje deeg in plastic folie. Druk de rest van het deeg gelijkmatig op de bodem van de springvorm (22cm) en tegen de zijwand van de vorm uit, zodat een opstaande rand ontstaat. Zet de vorm en het ingepakte deegballetje 30 minuten in de koelkast om te rusten.

3. Maak intussen de vulling klaar: schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes of partjes. Meng het citroensap, de suiker en de kaneelpoeder erdoor, en dan de noten. Vul de taartbodem met dit mengsel en zet het weer even terug in de koelkast.

Bereiding:
4. verwarm de oven voor op 175graden Celsius hetelucht. Schuif het rooster op de onderste richel van de oven.

5. Rol de rest van het deeg uit tot lange slierten (doe dit snel, want als het deeg warm wordt, wordt bewerken nog lastiger). Druk de slierten iets plat en leg ze kruiselings over de taart. Druk de slierten aan de kanten vast op de opstaande rand.

Appeltaart van speltmeel voordat hij de oven in gaat

6. Zet de vorm in de oven en bak de appeltaart in ongeveer 1 uur en 15 minuten gaar en goudbruin.

6. Haal de taart uit de oven en bestrijk de slierten en de rand direct met kweeperengelei (of abrikozenjam of sinaasappelmarmelade).

Appeltaart van speltmeel bestrijken met kweeperengelei

7. Zet de appeltaart op een rooster om af te koelen. Verwijder de springvorm pas na 1 uur afkoelen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:16    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Heerlijke spelt-pannekoeken!

Benodigdheden:

1 kop speltmeel
1 kop melk (met karnemelk worden de pannekoeken extra luchtig, en van het zure proeft u niets)
1 koffielepel suiker (rietsuiker of bruine suiker)

1 koffielepel bakpoeder
3 koffielepels zonnebloemolie
1 ei


alles mixen tot een glad beslag; even laten staan voor gebruik.

in pannekoekenpan beslag doen en uit laten lopen (voor flensjes: minder beslag dunner uit laten lopen, eventueel beslag met iets meer melk maken). Pannekoek keren als deze vanzelf loslaat in de pan en mooi goudbruin geworden is.

serveren met: rode bessen, appelstroop, kersenjam, poedersuiker,

Of extra lekker als maaltijdpannekoek: gemalen kaas door het beslag roeren, spinazie met peper en zout met kaas bovenop de pannekoek scheppen en even gratineren onder de grill, de pannekoeken half bedekken met champignonragout en dan dichtvouwen, etc.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:17    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Recept voor Crespelle (een Italiaans gerecht)

- pannenkoekjes gevuld met spinaziemengsel in tomatensaus uit de oven -

Een heerlijk recept, vegetarisch overigens, dat u kunt maken met speltmeel. U kunt hiervoor naar eigen smaak speltbloem of volkorenmeel gebruiken.

Crespelle van speltmeel

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de vulling: 450 gram bladspinazie, 1 kleine courgette, 250 gram zachte ricotta, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas, 1 ei, tijm, zout, peper, nootmuskaat

Voor het deeg: 100 gram speltmeel (bloem of volkoren), 2 eieren, 4 eetlepels olijfolie, 150 ml melk, zout

Voor de saus: 1 eetlepel boter, 1 eetlepel speltbloem, 500 ml melk, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas, 1 eetlepel tomatenpuree, zout, peper


Bereiding:

* Was en spoel de spinazie grondig. Indien u diepgevroren spinazie gebruikt, laat deze dan op kamertemperatuur komen. Stoof de spinazie op groot vuur met een klontje boter en laat dit afkoelen.
* Maak het deeg door de bloem in een kom te doen en er een flinke snuf zout over te strooien. Roer de eieren en de olie erdoor en doe er al kloppend beetje bij beetje de melk bij. Blijf kloppen tot het deeg mooi dik en glad is en laat het dan nog een half uurtje staan.
* Druk al het vocht goed uit de spinazie en hak ze fijn. Verdeel de courgette in kleine blokjes. Mix de spinazie, courgette, ricotta, het ei, de kaas en de tijm en roer er zout, peper en nootmuskaat door.
* Voor de saus smelt je wat boter in een pan (niet bruin laten worden, alleen smelten). Roer er de bloem door en laat alles geel worden (u maakt nu een roux). Voeg dan langzaam en al roerend de melk toe aan dit papje. Laat de saus al roerend op een middelgroot vuurtje indikken. Roer er dan de tomatenpuree en de kaas door en kruid het naar smaak met peper en zout.
* Bak nu 8 dunne (!) pannenkoeken van het deeg in wat olie. Leg een pannenkoek op een bord en bestrijk deze met het spinaziemengsel. Rol haar op en leg haar in een ingevette ovenvaste schaal. Maak zo acht pannenkoeken. Giet de saus over de pannenkoeken en plaats die ongeveer 30 minuten in het midden van een op 220°C voorverwarmde oven, tot de bovenkant van het gerecht wat bruin wordt.

Variatietip: meng door het spinaziemengsel ook wat zalmsnippers.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:18    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Zachte luxe witte speltbroodjes


Ingrediënten voor 8 luxe witte puntjes:

250g speltmeel (bv. 175g type 630 en 75g type 405)
7g droge gist of 13g verse gist
133 ml melk
12g fructose of 17 gram rietsuiker 06 9 gram tagatesse
1/2 ei voor het deeg en 1/2 losgeklopt ei voor het bestrijken van de broodjes
3g zout
33g vetstof (bv. roomboter)

Bereiding:

- Kneed alle ingrediënten
- Laat het deeg 30 minuten rusten onder een droge doek op een warme plaats.
- Verdeel het deeg in deegstukjes van ongeveer 50 gram .
- Laat de deegstukjes 10 minuten rusten (onder een doek) en maak ze dan bolvormig (d.w.z. even doorkneden en dan opbollen)
- Laat weer 10 minuten rusten (weer onder een doek) en maak de bolletjes dan langwerpig (bolletjes plat slaan en dan net als brood oprollen tot een langwerpige vorm).
- Leg de broodjes op een ingevette bakplaat of op bakpapier met de naad naar beneden. Houd hierbij voldoende tussenruimte aan, omdat de broodjes nog in volume toenemen. Zorg er voor dat de naad goed gesloten is.
- Strijk de sandwiches in met wat losgeklopt ei.
broodjes klaar voor de laatste rijs
- Laat de sandwiches nog 30 minuten na-rijzen (zonder doek dit keer, wel op een warme plaats. Dit werkt goed in de oven op de rijsstand, 50°C)

gerezen broodjes klaar om te bakken

- Bak de broodjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C

verse witte broodjes, net uit de oven

- Laat ze afkoelen op een rooster en haal ze pas daarna los van elkaar indien ze aan elkaar gebakken zijn.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:20    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote

Speltmuffins gevuld met Kweepeergelei (6 stuks)

Benodigdheden:

100 gram speltmeel (ik gebruik 630, maar een andere soort kan ook. Alleen met volkoren worden ze wel erg compact.)
1 ½ eetlepel rietsuiker (of gewone suiker, of ahornsiroop) of tagatesse
een snufje zout
½ eetlepel bakpoeder
60 gram boter
1 ei
120 ml melk

Bereiding:

Meel, suiker, bakpoeder en zout, dus alle droge ingrediënten, door elkaar roeren.

De boter er met 2 messen doorsnijden tot dat het lijkt op broodkruimels.

De melk en het ei apart door elkaar klutsen.

De oven voorverwarmen tot 220 graden.

Het ei/melk mengsel snel met een spatel door de droge ingrediënten roeren.

Niet te lang roeren, het mengsel moet een beetje klonterig zijn!

In 6 vormpjes een eetlepel beslag doen. Dan een theelepel kweepeergelei er op en

de rest van het beslag er verder over verdelen.

20 ?? 25 minuten bakken in de oven.

* In plaats van kweepeergelei kan iedere jam gebuikt worden, m.n. gemberjam is ook
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:21    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Speltpeperkoek


Voor deze overheerlijke peperkoek hebt u nodig:
250 gram speltbloem (type 405 of 630)
8 gram bakpoeder
250 gram bruine basterdsuiker
1,5 dl water
1 el speculaaskruiden (Verstegen)
1 el honing
1 ei

Voor Extra lekkere koek: voeg behalve de koekkruiden ook 1 el. energiekoekjesmix toe.

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht)
- Mix alle ingrediënten, behalve bloem en bakpoeder, tot één geheel.
- Voeg bloem en bakpoeder er al zevend bij en mix dan totdat een glad beslag ontstaat en ga nog een door totdat er luchtbellen ontstaan.
- Vet een cakevorm in en bestuif met bloem (bestuiven met poedersuiker geeft een lekker suikerige, knapperige buitenkant).
- Giet het beslag in de vorm en plaats deze net onder het midden in de oven.
- Bak de koek in 45 minuten bruin en gaar.
- Na het bakken 5 minuten in vorm laten afkoelen en dan meteen lossen.
- Voor de bekende plaklaag (die altijd rond een peperkoek zit) kunt u meteen na het lossen de koek in folie inpakken.

U kunt deze peperkoek ook maken met kastanjemeel:
Vervang in dat geval niet meer dan 50 gram van de bloem door kastanjemeel (zeven!). Houdt verder dezelfde bereidingswijze aan.
Het is verstandig om de peperkoek dan 10 minuten langer in de oven te laten, zodat deze echt gaar wordt (bijna alle brood en gebak met kastanjemeel is iets natter en moet dus iets langer garen).

En natuurlijk kan deze koek ook met spelt-volkorenmeel gemaakt worden. Afhankelijk van uw smaak kiest u dus uw eigen samenstelling voor deze heerlijke peperkoek.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:22    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Speltspeculaasjes

150 gram speltbloem, type 405
75 gram bruine suiker of 38,5 gram tagatesse
75 gram (room)boter
6 gram bakpoeder/ natriumbicarbonaat
3 volle theelepels speculaaskruiden (Verstegen)
Mespuntje zout
Scheutje melk (3-5 eetlepels)

Meng bloem, bakpoeder, suiker, zout en kruiden door elkaar.

Versnipper de boter erboven in klontjes. Met de hand nu hier een smeuige massa van kneden.

Dan een scheutje melk erbij doen en tot een bal kneden (te nat -> weer wat bloem erbij voegen; te droog en kruimelig-> meer melk erbij).

Uitrollen op een bebloemd werkblad en uitsteken of als hele plaat op bakpapier leggen.

15-20 minuten bakken in het midden van de oven op 180 graden (hetelucht).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:23    
Vrouw Weeggegevens   Sehasara
Weegclubfan voor het leven
Weegclubfan voor het leven


Geregistreerd op: 16-11-2009
Berichten: 3556
Dieet: cambridge dieet,


  Reageer met quote


Apfelstrudel van speltmeel

Ingrediënten :

250 g speltmeel
100 g boter
1/2 glas water
1 ei
1 kg appels
100 g rietsuiker (of 50 gram tagatesse)
1 koffielepel kaneelpoeder
50 g amandelschilfers
2 eetlepels speltpaneermeel (of geplette speltbeschuit)

Werkwijze :

Smelt 50 g boter.
Meng het meel met de gesmolten boter, het water en het ei.
Maak er een stevige elastische bal van.
Schil de appels en snijdt ze in dunne schijfjes.
Bestrooi ze met suiker en kaneel.
Rol het deeg open tot je een rechthoek bekomt. Rol zo fijn mogelijk uit.
Bestrijk het deeg met de overgebleven 50 g gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Vouw de twee kortste einden eventjes over elkaar.
Beleg het deeg met de appels en de amandelschilfers.
Rol op aan de lange zijden.
Leg op een beboterd bakblik en bak op 200 °C ongeveer een half uur.
Laten afkoelen op een rooster.
Lauwwarm gegeten is de ??strudel?? bijzonder lekker, en ook een vanillesaus of een bolletje vanille-ijs smaakt er heerlijk bij.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht BerichtGeplaatst: vr 06 aug 2010 21:24    
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Pagina 1 van 4