Inge2 Ik wil afvallen bij de weegclub
Geregistreerd op: 22-11-2009 Berichten: 14 Dieet: atkins
|
|
bloemkoolrijst als basis voor risotto, paella of nasi
Voor de bloemkoolrijst:
Bloemkool in de keukenmachine tot 'rijst'korreltjes fijnhakken,
Water aan de kook brengen.
Bloemkoolkorreltjes 5 minuten blancheren en goed uit laten lekken.
Tot zover het basisrecept.
Voor Risotto:
Uitje fruiten.
Eventueel fijn gesnipperde paddestoelen, doperwten e.d. aan toevoegen (laat je fantasie werken en houd rekening met wat je al aan groenten mag hebben).
Sausje maken van 100 ml room en 100 ml (paddestoelen)boullion (poeder/blokje met water of zelf getrokken).
Bloemkoolkorreltjes en gefruit ui e.d. hier aan toevoegen en nog enkele minuten onder regelmatig doorroeren opwarmen / garen. Niet te lang laten koken, anders wordt het te gaar en dus papperig. Proef even voor het juiste 'mondgevoel'.
Naar smaak toevoegen: peper en zout en opdienen met een fikse dosis parmezaanse kaas en afmaken met fijn gesneden peterselie
Voor Paella
Sausje maken van 100 ml room en 100 ml boullion (poeder/blokje met water of zelf getrokken)
+ paella kruiden (kant en klaar of een eigen mengsel van, naar smaak,: paprikapoeder, knoflook, safraan, ui-poeder e.d)
Naar eigen fantasie (en naar gelang de dieet-fase) toevoegen:
gefruit ui,
klein beetje fijn gesneden paprika,
handje gekookte doperwten,
wat gekookte en fijngesneden worteltjes
en natuurlijk zeefruit (garnalen, mosseltjes, schelpjes, kant en klaar in het visvak van de super)
en stukjes vis (alles kan, zalm, kabeljouw, panga, e.d.).
Nog enkele minuten onder regelmatig doorroeren opwarmen / garen. Niet te lang laten koken, anders wordt het te gaar en dus papperig. Prof tussentijds voor het juiste 'mondgevoel'.
Voor Nasi
In een andere pan, gehakt rul bakken, desgewenst spekjes meebakken.
Aan kruiderij toevoegen:
Ketjap (ga op zoek naar de licht zoute van kikoman (groene dop), die heeft de minste suiker),
five-spices (kant en klaar poeder van anijs, kruidnagel, kaneel, venkel en chilipoeder),
djintan (gemalen komijn),
ketoembar (gemalen koriander),
citroengras,
gember,
worchestershire souce,
sambal of chilipoeder e.d.
De kruiderij is naar eigen smaak en rijkdom in de keukenkast.Veel van de kruiden hoeven niet persé voor een 'basis'nasi. De ketjap is wel belangrijk.
Het geheel goed 'droog' laten bakken.
Groenten meebakken. Naar eigen fantasie (en naar gelang de dieet-fase):
gesnipperd uitje,
fijn gesnede paprika,
dunne prei ringetjes,
witte kool.
Ook hier weer, zo veel mogelijk vocht 'wegbakken'.
Als het 'droog' gebakken is, dan de bloemkoolrijst toevoegen en een paar minuten onder regelmatig doorroeren opwarmen / garen. Niet te lang, anders wordt het te gaar en dus papperig. Ook hier weer tussentijds proeven voor het juiste 'mondgevoel'.
Degewenst kan je 'van het vuur af' er nog een handje taugé doorheen doen.
Erg lekker met saté saus (zie recept van goldwingstar)
pindakaas (een of twee eetlepels)
mespunt sereh, djahe, laos, iets meer ketoembar
sambal
knoflook
ketjap.
citroen naar smaak
Water of Sojamalk (rode pak) in een pannetje
Voeg daar de kruiden de uitgeperste knoflook en dan pindakaas toe, maak het onder voortdurend roeren warm als het te dik is voeg er dan wat water bij dan de ketjap en citroen.
Eventueel de pindakaas vervangen door amandelpasta (wel duurder, maar minder koolhydraten).
Eet smakelijk!_________________ |
|